fbpx
Image Alt

GIMNASTICĂ PRENATALĂ

In perioada lunilor de sarcina multe viitoare mamici pot fi cu energia si tonusul fizic la pamant. Vestea buna e ca un program regulat de exercitii usoare , adecvat acestei perioade si supravegheat de un kinetoterapeut, poate fi inceput si sustinut, chiar daca viitoarea mamica a avut un stil de viata sedentar.

Programul de gimnastica prenatală din centrul nostru îmbină elemente şi exerciţii din :

Pilates, metodă de gimnastică ce se bazează pe concentrarea eficientă asupra execuţiei mişcărilor, acestea fiind realizate lent, controlat şi corelate cu respiraţia astfel încât consumul energetic să fie ponderat;
Şcoala spatelui, metodă introdusă pentru prima oară de suedeza Marianne Zachrisson, care ajută la eliminarea durerilor lombare (de mijloc) prin formarea autocontrolului asupra aliniamentului corpului şi posturii;
Programul Kegel, reprezentat de exerciţii pentru autocontrolul planşeului pelvi-perineal.
Toate acestea se efectuează în sala la saltea şi cu folosirea mingilor de gimnastică, combinaţia dintre ele fiind una relaxantă, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic.

Exercitiile sunt diferite in functie de cele trei perioade ale sarcinii. In primul trimestru se fac exercitii usoare, mai ales exercitii de relaxare si respiratie.
Se evita exercitiile in forta deoarece exista riscul de avort. Incepand cu trimestrul al doilea sunt indicate exercitiile care intaresc musculatura pelvi-perineala, abdominala si fesele.

Beneficiile gimnasticii in timpul sarcinii sunt nenumarate, insa cele mai importante ar fi:

Cresterea energiei, deoarece exercitiile fizice stimuleaza si intaresc sistemul cardiovascular, astfel incat activitatile zilnice sunt mult mai usoare si viitoarea mamica nu oboseste atat de repede.
Un somn mai odihnitor, chiar daca in timpul sarcinii gasirea unei pozitii confortabile in timpul somnului este mai dificila.
Reducerea disconfortului din timpul sarcinii, datorita faptului ca exercitiul fizic intinde si intareste musculatura, ajutand astfel intregul corp sa faca fata mai bine si mai usor durerilor ce pot aparea in aceasta perioada.
Pregatirea pentru nastere, incat se stie ca un corp puternic si un tonus fizic general ajuta la o nastere mai usoara, aceasta necesitand putere, rezistenta si concentrare.
Reducerea stresului si mentinerea starii de bine, in urma cresterii nivelului de serotonina ( o substanta chimica din corp cu rol important in procesul somnului, in procese mintale si afective, in termoreglare) datorat exercitiului fizic.
Imbunatatirea imaginii de sine printr-un stil de viata activ care totodata creste sansele unei luari in greutate in limitele normale si sanatoase.
Refacerea si remodelarea corpului intr-un timp mai scurt dupa nastere, intreg corpul ramanand puternic si tonifiat pe tot parcursul sarcinii.

Participarea la un program de gimnastica pentru gravide se face cu acordul medicului ginecolog care urmareste sarcina.
Gimnastica in timpul sarcinii este contraindicata gravidelor cu placenta praevia, sangerari, anemii, preeclampsie sau alte probleme de sanatate. In aceste cazuri se pot face totusi exercitii pentru intarirea tonusului musculaturii spatelui si a bratelor, precum si gimnastica respiratorie.

Şedinţa de gimnastică pentru gravide reprezintă 50 de minute în care viitoarea mamă se bucură de o stare generală de bine şi de educaţie, în ceea ce priveşte atitudinea corporală corectă, respiraţia eficientă şi sănătoasă, mobilitatea articulară şi tonifierea întregului corp.